Τοποθεσία

Τοποθεσία Φωτογραφία: Δημήτρης Ζέρβας

Η Ράμια είναι ένα από τα ωραιότερα ορεινά χωριά του Νομού Άρτας, σκαρφαλωμένη στις δυτικές όχθες του όρους Τζουμέρκα ή Αθαμανικά. Απέχει περίπου 65 χιλιόμετρα τόσο από την Άρτα όσο και από τα Ιωάννινα και 120 από τα Τρίκαλα. Με τη γέφυρα Ντζαρή που έγινε στον Άραχθο ποταμό και με την πρόσβαση προς αυτή, η απόσταση από την Άρτα μειώθηκε στα 43 χιλιόμετρα.

Έχει σχήμα περίπου ορθογώνιο με τη μικρή, ανατολική της πλευρά, 3 χιλιομέτρων περίπου, επί της κορυφογραμμής των Τζουμέρκων, που ορίζει τα σύνορα με το χωριό Θεοδώριανα και την έναντι αυτής παράλληλη, δυτικά, επί της κοίτης του ποταμού Αράχθου, που είναι και τα όρια με το χωριό Σκούπα. Η βόρεια πλευρά, 7 χιλιομέτρων περίπου, εφάπτεται του χωριού Λεπιανά και η νότια ακολουθεί χείμαρρο της Ρομπόλας, που εφάπτεται του χωριού Κυψέλη (Χώσεψη) και του Κεντρικού (Κρυονέρι) δυτικότερα. Έχει έκταση 21 τετραγωνικά χιλιόμετρα περίπου (21.585 στρέμματα) και υψόμετρο 620 μέτρα στην κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής.

Είναι ένα πολύ αραιοκατοικημένο χωριό, πράγμα που του προσδίδει ιδιαίτερη χάρη και ομορφιά, γιατί κάθε σπίτι έχει τριγύρω του 1 έως και 10 στρέμματα ιδιόκτητο χώρο, με πολλά και ποικίλα δένδρα, καρποφόρα και δασικά, με πολύ πράσινο, με πλήθος αγριολούλουδων, που ευωδιάζουν τον πεντακάθαρο αέρα που τα περιλούζει. Ένας ανοιξιάτικος πρωινός περίπατος στο υπέροχο αυτό περιβάλλον, σίγουρα μακραίνει τη ζωή. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι πολλοί κάτοικοι φθάνουν στην ένατη δεκαετία και μερικοί ξεπερνούν τον αιώνα!

Παλαιότερα ήταν από τα μεγάλα χωριά της περιοχής, με υπερχιλίους κατοίκους, με 150 περίπου μαθητές στο Δημοτικό σχολείο. Σε κάποια περίοδο λειτούργησαν τρία Δημοτικά σχολεία (1 διθέσιο στο κέντρο και 2 μονοθέσια σε οικισμούς) και στη δεκαετία του 1970 λειτούργησε και Γυμνάσιο. Σήμερα λειτουργεί Νηπιαγωγείο και Δημοτικό σχολείο με ελάχιστους μαθητές, που προέρχονται από αρκετά χωριά της γύρω περιοχής.

Δυστυχώς, η έλλειψη υποδομών, που εξέθρεψε τη μάστιγα της αστυφιλίας, έστρεψε τα εργατικά χέρια προς ανεύρεση εργασίας στις μεγάλες πόλεις. Εκεί οι συνθήκες της σύγχρονης ζωής ήταν ευκολότερα προσβάσιμες. Εκεί ήταν τα νοσοκομεία, τα Γυμνάσια, τα Πανεπιστήμια, τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και όχι μόνον. Έτσι τα ορεινά, ιδίως, χωριά αφανίστηκαν, ερήμωσαν, με ό,τι τούτο συνεπάγεται.

Στην απογραφή του 1991 οι μόνιμοι κάτοικοι ήταν μόλις 446! Σήμερα φθάνουν τους 200. Στην Αθήνα υπολογίζονται περί τους 700, στα Ιωάννινα περί τους 300, στην Άρτα περί τους 200 και αρκετοί είναι διασκορπισμένοι σε άλλες πόλεις και στο εξωτερικό.